Ракът, както и преди, остава трудно предизвикателство за човечеството. Той отнема милиони

...
Ракът, както и преди, остава трудно предизвикателство за човечеството. Той отнема милиони
Коментари Харесай

Разработен е ефективен метод за унищожаване на ракови тумори

Ракът, както и преди, остава трудно предизвикателство за човечеството. Той лишава милиони животи всяка година, само че в опит да намерят лек за смъртоносната болест, учените са създали ново съединяване, което визира раковите кафези по метод, друг от съществуващите лекувания, отваряйки вратата към по-ефективни лечения. New Atlas пише какво са съумели да създадат и за какво може да промени метода към лекуването на рака.

Модерен способ, наименуван фотодинамична терапия, употребява чувствителни към светлина химикали, наречени фотосенсибилизатори, с цел да убие раковите кафези. Тези химикали се задействат от светлина с избрана дължина на вълната, нормално предавана от лазер или светодиод. След активиране те генерират реактивни молекули, които повреждат раковите кафези, предизвиквайки развой на самоизтребление в тях, наименуван апоптоза.

Трудността на този метод е, че той изисква О2, с цел да работи. Много солидни тумори са с ниско наличие на О2, което прави обичайна фотодинамична терапия по-малко ефикасна. Това ограничаване принуди откривателите да търсят опция.

Дойде ново решение под формата на светлинно задействани съединения с платинено укрепване. Изследователският екип разчита на основана на платина химиотерапия, която се употребява от доста години, само че може да има обилни странични резултати, като токсичност и лекарствена устойчивост. Те са смесили платина със светлочувствителни молекули и са създали ново съединяване, което не изисква О2, с цел да бъде дейно.

Това ново съединяване е тествано върху мишки с тумори и е задействано с близка инфрачервена светлина. Резултатите са поразителни: размерът на тумора понижава с 89%, а масата му понижава със 76%.



Снимка: mini-robots

Интересното е, че новото съединяване провокира неповторима форма на клетъчна гибел, която е друга от другите противоракови медикаменти. Създава се враждебна среда вътре в самата ракова клетка, причинявайки оксидативен стрес и понижавайки вътрешното pH на клетката, което я прави прекомерно кисела за оцеляване.

Всъщност това съединяване оказва помощ за активирането на имунната система. Проучването показва доста нарастване на броя на помощните Т-клетки, които оказват помощ за имунния отговор, и цитотоксичните Т-клетки, които непосредствено нападат раковите кафези.

Първите получени резултати демонстрират, че новото съединяване може да бъде забележителна стъпка напред в лекуването на рак. В момента създателите се приготвят да проведат по-всеобхватни изследвания, с цел да схванат по-добре свойствата и капацитета на тази новаторска терапия. Тяхната цел е да намерят подобаващи претенденти за клинични изпитвания, които биха могли да отворят пътя към нови лекувания за пациенти с рак.

Това новаторско проучване освен предлага по-ефективен метод за ориентиране към раковите кафези, само че също по този начин преодолява рестриктивните мерки на съществуващите лекувания и предлага нов метод за стимулиране на имунната система да се бори с рака. Въпреки нуждата от спомагателни проучвания, това развиване дава вяра за появяването на по-ефективни и по-малко токсични способи за лекуване на рак в близко бъдеще.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна фотография: Depositphotos
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР